VÄSTERNORRLAND

Våldsutsatta kvinnor och barn får dålig hjälp av kommunerna

Härnösand, Timrå och Örnsköldsviks kommuner brister i arbetet med våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnad våld och missbruk i hemmet. Det visar rapporter från Länsstyrelsen i Västernorrland.

Under 2008 har länsstyrelser genomfört tillsyn i kommuner i hela Sverige på uppdrag av regeringen. I vårat län undersöktes tre kommuner - som alla får kritik av Länsstyrelsens Socialkonsulenter.

Länsstyrelsen anser att varken Härnösand, Örnsköldsvik eller Timrå uppfyller lagstiftningen som tillsynen avser.

Till socialnämnden i Härnösand säger man att nämndens stöd till kvinnor som utsatts för våld är otillräcklig, att nämndens arbete med att bedöma anmälningar är för långsam och att det inte finns något övergripande kvalitetssystem.

Till Timrås socialnämnd riktar Länsstyrelsen allvarlig kritik och ifrågasätter om personalen inom nämnden har den kompetens som arbetet kräver.

Den tredje kommunen, Örnsköldsvik - får humanistiska nämnden kritik för att precis som Härnösand, vara för långsamma att hantera ärenden, det nämns också i Länsstyrelsens rapport angående Örnsköldsvik att nämndens handlingsplan inte blivit uppdaterad sedan 2002.

Socialstyrelsen har tittat övergripande på hur det ser ut i hela landet, och enligt Annika Ökvist vid socialstyrelsen är Västernorrland inte det enda län där kommunernas arbete med våldsutsatta kvinnor och barn måste förbättras. Hon tror att en övergripande förändring måste göras i hela landet - en förändring som börjar vid samverkan.

Alla kommuner har till och med slutet av juni att komma med åtgärder.

Theres Ulander
theres.ulander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".