Aron Karlsson på sliten skoltoalett i Härnösand. Foto: Christer Suneson
Västernorrland

Snuskiga skoltoaletter i länet - var fjärde toa saknar tvål

Var fjärde undersökt skoltoalett i länet upplevs som ofräsch och många saknar också det nödvändigaste för en god hygien. Det visar en undersökning SR-Västernorrland gjort.
Många elever drar sig därför att besöka toaletterna på skolorna utan håller sig hellre till de kommer hem.

När SR-Västernorrland undersökte 49 elevtoaletter på elva skolor runt om i länet upptäcktes många smutsiga, skräpiga och trasiga toaletter.
– Det ligger papper på golvet, det läker från vattenkranen och tvålen fungerar inte, säger Anton Öhlund i klass 9D på Bergsåkers skola i Sundsvall.

Var fjärde skoltoalett saknade tvål
Mer än var tionde toalettstol var på något sätt trasig, lika många saknade toalettborste och på var fjärde undersökt skoltoalett saknades det nödvändigaste för en god hygien, till exempel tvål och pappershanddukar.
– Det finns ingen tvål att tvätta sig med och bara toalettpapper att torka händerna, säger Louise Norberg i klass 9A på Landgrensskolan i Härnösand.
Andreas Göransson är elevskyddsombud på Landgrensskolan i Härnösand.
– Det är inte så trevligt. Man vill gärna kunna tvätta händerna så man får bort bakterierna innan man går på lektionen, säger han

Inte renoverats på många år
Skolledningarna säger att elevtoaletterna städas varje dag men trots det visade undersökningen att mer än var fjärde toalett var nedskräpad och bedömdes som ofräsch att använda
Många av de undersökta skoltoaletterna hade inte renoverats på många år. Många toalettutrymmen hade såriga nedklottrade betongväggar, slitna dörrar och träytor dessutom saknades speglar på flera håll. På Kiörningskolan i Härnösand var det dessutom problem med kraftig avloppslukt på flera av elevtoaletterna. Aron Karlsson går i klass 9:1 på skolan och han tycker det är dåligt att inte toaletterna är utrustade på rätt sätt.
– Det är inte bra. En toalett ska vara utrustad med sådana här saker, säger Aron Karlsson på Kiörningskolan i Härnösand.

Elever väljer bort skoltoaletterna
Flera av eleverna berättade för SR-Västernorrland att många undviker att besöka skoltoaletterna, många håller sig hellre hela dagen till de kommer hem.
– Många är rädda att någon skulle låsa upp när man sitter där men också att toaletterna ibland stinker och är äckliga, säger Nadine Musonera i elevrådet på Geneskolan i Örnsköldsvik

Bert Olsson är rektor på Kiörningskolan i Härnösand. Han har i flera år försökt få till en bättre städning och standard på elevtoaletterna på sin skola, men pengar saknas. Så han förstår elevernas kritik.
– Utifrån elevperspektiv, men även från mig, är kritiken berättigad. Toaletterna är inte bra, säger Bert Olsson.

Eleverna tar inte ansvar
På Landgrensskolan i Härnösand och på Ljustadalens skola i Sundsvall var 13 toaletter avstängda på grund av elevers skadegörelse. Exempelvis papper i handfat som sedan orsakat vattenskador men även flera brandskador när elever satt eld på papperskorgar.
Att vissa inte tar ansvar för sin skolmiljö utan istället förstör drabbar alla på skolan, menar Angelica Jonsson Westin, elevrådsordförande på Ljustadalens skola.
– Det är ju egentligen eleverna som rår för det. Det finns inte hur mycket pengar som helst att reparera toaletterna, säger Angelica Jonsson Westin.

Bergsåkers skola i Sundsvall har inte renoverats på många år och har många slitna toaletter. Men ett uppfräschningsarbete av toaletterna är nu pågång och rektor Björn Barkå håller med om att eleverna borde ta mer ansvar för sin skolmiljö.
– Alla elever har ett ansvar naturligtvis men det är inte alla som bryr sig om det ansvar de har, säger Björn Barkå.

Arbetsmiljöproblem för eleverna
Stefan Hult, inspektör på Arbetsmiljöverket, menar att de snuskiga och ostädade skoltoaletterna är ett stort arbetsmiljöproblem för eleverna. Rektor Bert Olsson i Härnösand menar också att toaletterna är ett stort trivselproblem på skolorna.
– Det är viktigt att känna sig trygg på toaletterna på sin skola. Att man ska kunna göra sina behov utan att känna att man sitter på fel ställe och att det känns fräscht, säger Bert Olsson.

Christer Suneson
christer.suneson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".