VÄSTERNORRLAND

Sex poliskontor hotas läggas ner

Sex polisstationer i Västernorrland riskerar att läggas ner när polisen måste spara 14 miljoner kronor. Det står klart efter polisstyrelsens möte i Sundsvall idag. Orsaken är ökade kostnader och frysta statsbidrag.

– Jag har mycket svårt att se att vi kan ha kvar något av dem här sex poliskontoren, säger länspolismästare Per Silverliden.

Kostnaderna har ökat med 4 procent i år jämfört med förra året. Samtidigt ökar regeringens anslag bara med 1 procent. Man behöver inte miniräknare för att inse att det inte går ihop.

– Jag är mycket kritisk till regeringen. De har lämnat polisen i sticket, säger polisstyrelsens Socialdemokratiska ordförande Susanne Eberstein.

– Man har ett budgetunderskott på omkring 70 miljarder i år och det är ungefär lika mycket som höginkomsttagarnas skattelättnader, fortsätter Susanne Eberstein.

– Vi sitter inte här som representanter för våra politiska partier utan vi representerar myndigheter. Men de är väl desperata, säger den moderata vice ordföranden i polisstyrelsen Bertil Kjellberg men ger ändå svar på Susanne Ebersteins kritik.

– Det kommer finnas 20 000 poliser som vi har lovat.

Sex polisstationer riskerar alltså att läggas ned. Det handlar om Husum, Bredbyn, Bjästa, Junsele, Fränsta och Kvissleby. Genom att lägga ner de kontoren räknar man med att spara in 1,5 miljoner kronor.

Utöver den besparingen ska det sparas på utbildning, resor och övertid med 30 %,  externa arrestbevakningskostnader med 50 %, och så hoppas man kunna spara genom bättre samordningar i ledningen samt mellan närliggande orter.

Men allt som allt har man hittills bara kommit upp i en besparing på omkring 7 miljoner kronor. Alltså fattas fortfarande hälften.

– Det är jättesvårt. Vi undrar vart vi ska få de pengarna ifrån, säger polisstyrelsens socialdemokratiska ordförande Susanne Eberstein.

Det är ingen som vet hur man ska få ner kostnaderna med ytterligare 7 miljoner.

2009 räknar man i alla fall med att gå runt - nätt och jämnt - men 2010 ser ut att bli ett dystert år.

– Om vi inte får betydligt mycket mer pengar så ser det mycket, mycket mörkt ut om vi ska klara verksamheten, säger länspolismästare Per Silverliden.

Beslut om besparingarna tas av polisstyrelsen den 8 juni.

Oscar Pierrou
oscar.pierrou@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".