Mycket kunder vid lösgodishyllan. Foto Ulla Öhman
Västernorrland

Så äter vi i påsk

Påskhelgen är en av årets stora mathelger. Försäljningen under påskveckan ökar hos dagligvaruhandeln med 20 procent jämfört med en vanlig vecka, enligt HUI, Handelns utredningsinstitut.

Påskbordet är viktigt för svenskarna. Alla klassikerna ska finnas med; ägg förstås, men också lamm, lax, sill, påskmust och numera även kalkon. Och så massor av godis!

Försäljningen hos daglivvaruhandeln ökar vid påsk med 20 procent jämfört med en snittvecka.

Skärtorsdag - då handlar vi
Skärtorsdagen är den dag då flest handlar.

30 procent av påskveckans omsättning sker under skärtorsdagen och det gör den till en av dagligvaruhandelns absolut viktigaste dagar under hela året, enligt Lena larsson som är VD på Handelns Utredningsinstitut, HUI.

Minskning efter påsk
På långfredagen är många butiker stängda och det märks på en kraftigt minskad omsättning.

Under veckan efter påsk minskar försäljningen rejält och ligger cirka fem procent under försäljningen en snittvecka.

Enligt HUIs prognos för 2009 kommer daglivaruhandeln i Sverige att omsätta ungefär sex miljarder kronor under påskveckan.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".