Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Örnsköldsvik

Vårdsamarbete i Örnsköldsvik

När landstinget sparar 100 miljoner på sjukhuset i Örnsköldsvik läggs ett större ansvar på vårdgrannarna; kommunen och primärvården. Nu visar sig huvuddragen i det här samarbetet som kommer att ge 20 nya kommunala jobb och kostar cirka 20 miljoner kronor.

Omsorgsförvaltningen kommer att skapa en palliativ enhet med 10 platser i det äldrecenter som nyligen invigdes. Det handlar om vård i livets slutskede.

– Det här innebär att vi måste anställa bl.a. sjuksköterskor, säger Kristina Karlsson, chef för omsorgsförvaltningen.

22 vårdplatser ska skapas som ett korttidsboende för patienter som behöver återhämta sig efter tiden på sjukhuset. Platserna finnas i Wemerbyggnaden och det är kommunens vårdpersonal som ska jobba på den här ”återhämtningsavdelningen”.

– Förutom det här kommer det att bli en mycket bättre vårdplanering som alla parter tjänar på, säger Kristina Karlsson.

Förhandlingar pågår
Hela detta samverkansprogram kommer att sjösättas den 31 augusti i år. Förhandlingar pågår mellan landstinget och Örnsköldsvik när det gäller ekonomin.

– Jag tror att vår modell här i Örnsköldsvik kommer att fungera så bra att den kan användas också i andra kommuner här i länet, avslutar Kristina Karlsson.

Kristina Karlsson har 20 år bakom sig som anställd inom vården. Hur tror hon att vården kommer att förändras i och med besparingarna på sjukhuset och med detta samverkansprogram?

– Jag är övertygad om att våra samhällsmedborgare kommer att få en lika bra vård som tidigare. Vem som betalar och vem som ansvarar för eftervården tror jag inte patienterna brys sig så mycket om, avslutar Kristina Karlsson.

Lennart Sundwall
lennart.sundwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".