Påsktid är pimpeltid. Men se upp för svaga isar. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Västernorrland

Varning för svag is

Påsken är en tid när många beger sig ut på våra isar. Men det gäller att se upp, enligt experterna. Och särskilt på havsisen.

I genomsnitt har det drunknat 17 personer/år i isolyckor av olika slag i Sverige. Statistiken gäller för de senaste tio åren.

Skoterförare och skidåkare drunknar
Också här i Västernorrland sker det olyckor på isarna.

Vanligast är det att skoterförare drabbas. Både med skoter och skidor kan man komma långt ut på svaga isar innan den brister.

Extra farligt på havsisen
Lars Osterman från Svenska livräddningssällskapet säger att det gäller att se upp i påsk.

– Det rinner stora vattenflöden och lägger sig  under isarna. Det är särskilt farligt på havsisarna där vågor och vind kan strömma in under och bryta upp isarna.

– Minst 10 centimeter kärnis behövs för att man ska vara säker på isen, men det är ingen kärnis nu, säger han, utan isen är mycket porös.  

– Man måste kolla istjockleken med isborr varje gång för  även om det var bra is igår så är det inte säkert att den är lika bra idag.

Vadarstövlar på Mörtsjön

Arne Östman från Högsjö sportfiskeförening är med och arrangerar långfredagspimplingen. Men pimpeltävligen måste flyttas från Mörtsjön p g a att det är så mycket vatten på isen.

– Man behöver nästan vadarstövlar bara för att gå på isen, säger han.

– Det har börjat släppt invid stränderna och kommer man för nära så kan man nog gå igenom.

Istället hålls tävlingen på Ångermanälven. Man går ner till älven vid gamla sågverket i Ramvik, förklarar Arne Östman.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".