Blå linjen i Härnösand. Foto: Ulla Öhman
Västernorrland

Månadskort på gång för tätorterna

Ett månadskort för bussresor kan bli aktuellt att införa också i Sollefteå, Härnösand och Örnsköldsvik.

Den 1 mars infördes ett månadskort för tätortstrafiken i Sundsvall och Länstrafiken har nu en utredning på gång när det gäller det övriga länet.

– Vi har en utredning på gång vad gäller prissystemet, rabatter och där finns också införande av periodkort med, säger Sture Lantz som är marknadsansvarig på Länstrafiken i Västernorrland.

Men han tror inte att det blir aktuellt med månadskort för hela länet utan det lutar åt att det blir för de orter där det finns tätortstrafik; Sollefteå, Härnösand och Örnsköldsvik.

Tidigast efter sommaren tror Sture Lantz att utredningen kan vara klar och man vet mera säkert vad som kommer att hända med planerna.

Månadskort för de som åker mycket
För Sundsvalls tätort infördes den 1 mars ett månadskort på bussentreprenören Busslinks initiativ. De anser att det fanns ett behov bland vissa kunder att betala en fast summa för fria resor. Kortet som kostar 650 kronor i månaden är riktat till de som åker väldigt mycket.

– Det är inte aktuellt att ta bort det nuvarande reskortet utan det handlar i så fall om komplement för vissa kunder, säger Christine Högberg som är VD för Länstrafiken i Västernorrland.

Välkomnas av bussresenär
Härnösandsbon Henrik Viberg välkomnar i alla fall ett månadskort.

– Ja, det tycker jag inte är helt fel, för som det är nu kan det bli så att när man haft ett uppehåll så blir det väldigt dyrt eftersom det blir billigare ju mer man åker, säger han.

Så det vore bra att veta i förväg vad den här månaden kostar i bussresor?
– Ja, det skulle vara skönt, för då vet man att nu är det här månaden klar och det skulle kännas väldigt bra, säger Henrik Viberg.

Läs också:

Karin Lycke
karin.lycke@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".