Alla är bra på nått! Man måste se styrkor istället för svagheter, säger Olle Öberg. Foto Ulla Öhman
Västernorrland

Left is Right

Varje individ har sin egen styrka. Därför borde även funktionshindrade kunna hitta arbeten som passar. Det säger Olle Öberg från företaget Left is Right som bara anställer personer med diagnosen Aspergers syndrom.

I hans företag har alla som jobbar Aspergers syndrom, det är ett krav för att överhuvudtaget kunna få ett jobb hos Left is Right.

Se styrkan istället för svagheter
-Vi har en förmåga i Sverige att bara titta på vad funktionshindrade är dåliga på och så tycker vi synd om dem. Istället borde man titta på vad de är bra på.

-Personer med Aspergers syndrom använder vänster hjärnhalva mera än andra. Det betyder att de är bra på språk, logiskt tänkande och detaljseende.

Slentrianmässigt att kräva social kompetens
-Om arbetsgivaren inte bara slentrianmässigt kräver ”social kompetens” och att man ska kunna funka i fikarummet, utan tänker på vad man verkligen behöver av den man ska anställa, då inser man att många med  t ex aspergers syndrom skulle fungera utmärkt på arbetet.

En person som är ensam om att ha aspergers syndrom på en arbetsplats har svårt med det sociala samspelet.

-Men eftersom alla på Left is right har samma funktionshinder så är vi trygga med varann och vi är väldigt sociala men vi kanske inte pratar om samma saker som andra.

-Vi har kanske mera substans i vårt fikarumssnack, det är inte bara tomt prat, säger Olle Öberg.

Tittar norrut
Nu kan Left is Right komma att etablera sig i Västernorrland eller omgivande län inom ett eller några år.

-Vi har tittat bland annat i Umeå och Östersund, men pga hur konjukturerna är nu så kommer vi inte att öppna kontor på fler ställen under 2009. Men 2010 och 2011 är vi på gång och det är inte alls otroligt att det t ex blir en etablering i Västernorrland eller Jämtland, säger Olle Öberg.

Se på funktinsmöjlighet istället för -hinder
Rose-Marie Andersson från Härnösand har en dotter med aspergers syndrom. Hon tycker det är intressant med företag som Left is Right.

-Som förälder känner man att det verkligen skulle behövas t ex här i Härnösand.

-Idag är det jättesvårt. Våra ungdomar blir hänvisade till kommunens dagliga sysselsättning, men gruppen funktionshindrade är så olika och det passar inte alla.

-Man borde sluta prata om funktionshinder och istället prata om funktionsmöjlighet. Arbetsgivarna behöver se allt det som människor med autism och asperger kan göra, inte bara det som är svårt.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".