Åklagare och polis välkomnar besöksförbud

Åklagare och polis i Västernorrland välkomnar lagändringen om besöksförbud, som träder i kraft första september. Då kan män som slår och hotar sina kvinnor förbjudas att komma hem. I dag kan besöksförbud bara användas när paret separerat. Börje Öhman är chef för kriminalpolisen i Västernorrland och han tror på den nya lagen.
Börje Öhman säger att lagändringen naturligtvis kan betyda att det blir fler fall av besöksförbud. Men siffror visar att det under de senaste åren utfärdads få besöksförbud här i länet. Västernorrland är det norrländslän som sedan år 2000 och fram till i dag utfördat minst antal förbud - 185 jämfört med exempelvis Jämtland med drygt 300 och Västerbotten där närmare 400 besöksförbud utfärdats under samma period. Det visar statistik från Riksåklagarämbetet. Siffrorna visar också att här i länet är det bara knappt 44 procent av alla som ansökt om besöksförbud som också har beviljats det - jämfört med nästan 49 procent för landet som helhet - en siffra som förvånar Bertil Månsson, som är vice chefsåklagare i Sundsvall.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".