SUNDSVALL

Får man heta både Kalle och Kristina?

Får en man eller en kvinna heta både Kalle och Kristina? Ja, säger domstolen i Sundsvall. Nej, säger densamma i Göteborg. Det har nu gett Skatteverket, som hittills kategoriskt sagt nej, huvudbry.

Kammarrätten i Sundsvall avkunnade i mars i år två domar som i det ena fallet gav en transvestit rätt till att heta både Jan-Olov och Madeleine - och i det andra fallet en kvinna rätten att komplettera med namnet Immanuel.

Det har nu gett skatteverket huvudbry. Skatteverket är den myndighet som godkänner namnändringar men eftersom kammarrätten i Göteborg sagt nej till tvåkönade namn vet man nu inte hur man ska göra.

Man får alltså ha tvåkönade dubbelnamn i Sundsvall men inte i Göteborg.

Skatteverket har nu vänt sig till Regeringsrätten som ger prövningstillstånd och avgör vilken linje som ska vara svensk rättspraxis.

– Vi själva har ingen direkt uppfattning om det är lämpligt att en man heter Madeleine. Det får Regeringsrätten bestämma, säger Lars Tegenfeldt, rättslig expert på Skatteverket.

SR Västernorrland/(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".