Timrå

Krav på hägn för Ing-Maris tama räv

I snart 16 år har räven Lill-Stina bott hemma på gården hos Ing-Mari Persson i Laggarberg.

Nu har Jordbruksverket bestämt att Ing-Mari bara får behålla Lill-Stina om hon bygger ett 50 kvadratmeter stort hägn, något Ing-Mari Persson överklagat.

– Jag har ingen möjlighet till det, jag har inga pengar till det för min pension är så låg. Lill-Stina tycker lika bra om sin fina bur som hon har. Och jag är säker på att även om hon skulle få en sådan där bur som jordbruksverket säger att jag ska göra så skulle hon ändå hellre vara i sin gamla bur för hon är trygg där, säger Ing-Mari Persson.

Lill-Stina togs om hand efter en trafikolycka då hennes mamma dödats, sedan dess har hon bott hemma hos Ing-Marie. Lill-Stina går på promenad i koppel och sitter gärna i fåtöljerna inomhus.

Efter en anonym anmälan till Länsstyrelsen där fallet med den tama räven granskats har Ing-Mari Persson fått besked att ett stort hägn måste byggas. En ekonomisk omöjlighet säger Ing-Mari som heller inte tror att Lill-Stina skulle bli lyckligare av att behöva flytta på gamla dagar.

– Jag vädjar till Jordbruksverket att jag får ha räven som det är och jag kommer att sörja Lill-Stina den dagen hon dör, säger Ing-Mari Persson.

Ingrid Engstedt Edfast
ingrid.engstedt-edfast@sr.se