Susanne Sundqvist, v-politiker i landstinget samt Jan Sundqvist, projektledare för Fritt vårdval. Foto Ulla Öhman
Västernorrland

Fritt vårdval från årsskiftet

Privata vårdgivare får starta vårdcentraler på samma villkor som landstinget och jag som medborgare får fritt välja vilken vårdcentral jag ska tillhöra. Det är det fria vårdvalet som införs 1:a januari 2010.

Alla landsting måste införa det fria vårdvalet. Det beslutades i ett riksdagsbeslut i februari i år.

Nu har arbetet med fritt vårdval startat
Landstingsledningen i Västernorrland har inte varit särskilt positiva till idén men nu har genomförandearbetet ändå kommit igång.

En arbetsgrupp inom landstinget Västernorrland jobbar just nu med att ta fram förslag på vilka krav som ska ställas på den som vill driva vårdcentral i Västernorrland.

Sammar rätt för privata vårdgivare
-Det kommer att bli exakt samma krav oavsett om det är en landstingsdriven vårdcental eller en privat vårdgivare som vill starta vårdcentral, säger Jan Sundqvist som är projektledare för Fritt Vårdval Västernorrland.

Om man uppfyller kraven, ja då har man också rätt att etablera sig.

Den här kravspecifikationen ska vara färdig vid årsskiftet så att intresserade vårdgivare kan ansöka om att få starta en vårdcentral.

Får välja vårdcentral men inte doktor
Som medborgare i Västernorrland får man sedan välja vilken vårdcentral man vill tillhöra. Däremot inte vilken specifik läkare man vill gå till:

-Det skulle inte gå. Alla vårdcentraler har t ex inte full bemanning och så blir det problem om en läkare försvinner, säger Susanne Sundqvist som är vänsterpartist och ansvarig politiker för primärvården i Västernorrland.

Hon ska nu genomföra reformen, fast hon personligen tycker att hela reformen är dålig.

För mycket affärsmässighet
-Det blir så mycket  affärsmässighet i vården, Jag önskar att våra egna vårdcentraler kunde drivas som intraprenad osv istället, säger Susanne Sundqvist.

-Oppositionen tror att det fria vårdvalet innebär att det kommer hit fler läkare, men eftersom vårdval införs i hela Sverige så tror jag inte det blir så.

Ökad valfrihet i stan men inte i glesbygd
Susanne Sundqvist tror ändå att valfriheten kommer att öka i Sundsvall och kanske några orter till i Västernorrland.

-Men i glesbygden och på mindre orter blir det ingen förbättring. Så glesbygden kommer nog landstinget att få fortsätta ta ansvaret för, säger Susanne Sundqvist.

Hon säger idag att hon inte har en aning om hur många privata vårdgivare som är intresserade av en etablering i Västernorrland.

Kommer en vårdcentral att kunna säga nej till vissa patienter?

-Nej absolut inte, dom kommer inte att få välja och vraka bland patienterna.

Hur ofta kan jag som patient byta vårdcentral?

-Det har vi inte bestämt än. I Halland som redan infört fritt vårdval är man väldigt generös och låter patienter byta upp till fyra gånger per år. Men vi funderar på frågan.

Om en vårdcentral blir väldigt populär så fler och fler söker sig till den - kan den då säga nej till vissa patienter?

-Nej, i princip inte. Men då måste den få tid på sig att kunna utöka.

Hur blir det med sjukresorna- kommer vi att även fortsättningsvis få ersättning för sjukresor även om vi själva väljer att tillhöra en vårdcentral som inte är den närmaste?

-Ja, det tror jag väl att landstinget fortsätter betala oavsett vart i länet jag vill ha min vård. Men de flesta kommer säkert att vilja ha en vårdcentral så nära som möjligt.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".