1 av 2
Här körde mördaren eller mördarna den 31:a maj 2005. Foto Ulla Öhman
2 av 2
Brattås, fyra år efter det brutala dubbelmordet. Foto Ulla Öhman
Härnösand

Omtag i dubbelmordet i Brattås

Det finns goda förutsättningar att lösa dubbelmordet i Brattås, Härnösand, för snart fyra år sedan. Det säger nye förundersökningsledaren, kriminalinspektör Jan-Ola Nordin från Härnösand. Men då måste utredningen ses över på nytt.

Den 31a maj har det gått fyra år sedan Tor Öberg och Gerd Wiklund brutalt slogs ihjäl på Tors gård i Brattås på Härnön, cirka en mil utanför centrala Härnösand.

Det  finns i nuläget ingen misstänkt  men nu har utredningen fått en ny förundersökningsledare efter Börje Öhman som gått till nya arbetsguppgifter inom polisen.

Den som nu ska leda utredningen av dubbelmordet är kriminalinspektör Jan-Ola Nordin från Härnösand.

Börja på ny kula
Och trots att det snart gått fyra år sedan mordet så tror han fortfarande att det går att lösa.

– Men vi måste börja på  ny kula och vända på alla stenar igen, säger han. Det finns alltid en risk att man fastnar i ett enda spår.

Vi har fått många nya poliser, en del av dem jobbade inte ens här när dubbelmordet ägde rum. Men det är bra  med nya friska ögon när man ska göra omtag i en utredning, säger Jan-Ola Nordin

Mördaren finns i närheten
Liksom förre förundersöknigsledaren Börje Öhman så tror även Jan-Ola Nordin att mördaren eller mördarna finns någonstans i närområdet.

Polisprofessor Leif GW Persson är på väg till Härnösand och ska också titta igenom delar av utredningen. Han kanske kommer redan strax efter månadsskiftet april/maj.

Han kan vara till hjälp t ex just i bedömingen om det här brottet har lokal anknytning som vi själva misstänker.

Hittills ingen träff i DNA-banken
Polisen har ett DNA från brottsplatsenoch det trodde polisen länge var vad som skulle lösa mordet:

– Kriminella människor som lämnat efter sig DNA brukar åka fast förr eller senare när dom begår brott igen.

– Men ju längre tiden nu har  gått utan att vi fått någon spårträff  så måste vi börja fundera på om den här mördaren bara har gjort sig skyldig till just det här brottet, och varken förut eller senare har gjort något kriminellt.

Hurvida det skulle tyda på att förövaren finns i parets bekantskapskrets, det vill Jan-Ola Nordin inte sia om.

Vill ha flera tips
– Vi är fortfarande intresserade av tips.

– Vi har t ex den röda bilen som figurerar i utredningen och som vi fortfarande inte hittat. Och vi är intresserad av alla tips.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".