Mittuniversitetet i Sundsvall. Foto: Ann-Britt Nilsson
Västernorrland

Rusning till Mittuniversitetet

Rekordmånga vill börja studera vid Mittuniversitetet i höst. Det visar de preliminära siffrorna när ansökningstiden till höstens kurser gått ut.

Nu kanske antalet platser måste öka för att kunna ta svara upp mot det stora intresset.

– Det är det stora ungdomskullar, dels är det vikande arbetsmarknad, och dels har vi jobbat mycket mer intensivt med studentrekrytering i år jämfört med tidigare år. Det sammantaget ger de här effekterna., säger Anders Söderholm rektor på Mittuniversitetet.

I hela landet har antalet sökande ökat med 11 procent, men på Mittuniversitetet är det 44 procent fler som söker till höstens utbildningar jämfört med i fjol.

Den i särklass populäraste programmet är en treårig utbildning i Kriminologi, 450 personer har sökt till 60 platser.

– Dels är det en unik utbildning och dels är det så att kriminalvården står inför en uppgradering av sin kompetensprofil så det kommer att finnas en bra arbetsmarknad

Med så många ansökningar till Mittuniversitetet kan det kan bli fråga om att utöka antalet platser till vissa utbildningar, säger Anders Söderholm.

– Jag hoppas att vi kommer att expandera med ett antal procent jämfört med tidigare år.

Vilka utbildningar som kommer att utökas kan Anders Söderholm inte ge något klart svar på idag.

– Vi håller på med den analysen för att se hur ökningen fördelat sig inom olika ämnesområden. Vi har ju bara väldigt preliminära siffror just nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".