Högstadieelever i klassrum. Foto Annette Friberg /SCANPIX
ÅNGE

Kampen om eleverna hårdnar

Striden om högstadieungdomarna i Ånge hårdnar. Nu har även Heliås naturvetenskapliga friskola ansökt hos skolinspektionen om att få börja verksamhet i Ånge, men också i Timrå.

Heliås hoppas kunna få köpa skolan i Erikslund billigt och starta en skola från förskoleklass upp till årskurs nio hösten 2010.

Fullt utbyggd räknar skolan med 120 elever, 12 elever i varje årskurs.

– Det jag kan se är att vi har fått in oväntat många ansökningar vilket har gjort att vi har lämnat in. Men det betyder ju inte att vi absolut kommer att starta. Det är många faktorer som spelar in, säger Hans Tegeback, ägare till Heliås naturvetenskapliga friskola.

Reaktionerna hos kommunalråden i både Ånge och Timrå när Hans Tegeback berättat om sina planer på att starta skolor har enbart varit av ett slag.

– Negativt. De tycker inte om det här. Men vi måste ju ändå se till vad föräldrarna och barnen vill.

– Hur känns det att vilja etablera en skola och inte vara välkommen?

– Egentligen är vi väl inte välkommen i Sundsvall heller men jag bortser från det. Men vi ser till vad föräldrarna och barnen vill. Det är ju ändå det som är viktigast.

Ingrid Engstedt Edfast
ingrid.engstedt-edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".