VÄSTERNORRLAND

Stora prisskillnader för insemination

Lesbiska par i Västernorrland som vill ha hjälp med insemination får betala 8000 kronor - men de i till exempel Norrbotten och Skåne behöver bara betala 300 kronor. Det visar en genomgång som Svenska dagbladet har gjort.

Genomgången visar på stora skillnader i landet både i pris och i kötider.

Skåne har den kortaste kötiden. På Malmö Allmänna sjukhus är väntetiden mellan noll och tre månader. Där kostar ingreppet 300 kronor, visar Svenska Dagbladets genomgång.

På Norrlands universitetssjukhus är kötiden ett år. I Västerbotten, Jämtland och Västernorrland kostar ingreppet 8 000 kronor, medan paren i Norrbotten får betala 300 kronor.

Längst väntetid har Sahlgrenska universitetssjukhuset, två år, och i Västra Götaland kostar ingreppet 200 kronor.

Hittills har omkring 750 lesbiska par fått hjälp med insemination på svenska sjukhus. Lesbiska par har sedan 2005 laglig rätt att få hjälp med insemination eller provrörsbefruktning.

Inseminationer med donerad sperma görs bara på universitetssjukhus där de lesbiska paren står i samma kö som heterosexuella par.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".