Kramfors

Stor hemvärnsövning i Kramfors

I helgen är det stor hemvärnsövning på Gistgårdsön, utanför Kramfors. Totalt deltar omkring 300 personer i övningen, som under tre dagar bland annat kommer öva på att bevaka och skydda en flygbas, omhänderta flyktingar och avvärja sabotage.

Moment som bataljonschefen Sven-Erik Söderin menar är fullt realistiska.

– Absolut, vi övar för detta och meningen är att vi ska kunna lösa den här typen av uppgifter varsomhelst i landet, säger han.

För att få gå med i hemvärnet krävs det att du har gjort värnplikten och att du är svensk medborgare. Ersättningen är 90 procent av inkomsten och betalas ut av Försäkringskassan, så kallad sjukpenninggrundande inkomst. Men arbetsgivaren har ingen skyldighet att låta dig vara ledig och därför kan det vara svårt för en del att vara med under hela övningen.

I dag står hemvärnet för 50 procent av Försvarsmaktens totala insatsorganisation och verksamheten sker helt på frivillig grund.

Och i takt med att den övriga Försvarsmakten minskar ökar också kraven på Hemvärnet.

- Ja, så skulle man kunna se det. Jag tror man har insett vilken trygghet hemvärnsförbanden innebär för befolkningen, säger Sven-Erik Söderin.

Marcus Olofsson Melinder
marcus.olofsson_melinder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".