Tina Johansson i en typisk afrikansk affär. Foto: Kudrat Babadjanov
Sundsvall

Utställning om Afrikas slum

Kibera nr1 är en utställning om en miljon människors liv i slummen i Nairobi, Kenya. Utställningen som invigs på lördagen på Sundsvalls museum handlar om de tuffa förhållandena, men också om livsglädjen och kampen för förändring.

Tina Johansson som är museipedagog gjorde resan med tre gymnasieelever från Skvaderns gymnasieskola. De levde med folket i Kibera, ett bostadsområde uppbyggt helt på en soptipp.

Utställningen ska visa dessa människors liv. Trots att många lever under hårda förhållanden med fattigdom och hunger och trots att många har hiv eller aids, säger Tina Johansson att hon med utställningen visa den positiva sidan, hoppet och framtidstron som finns bland befolkningen och värmen som finns dem emellan.

Eleverna som följde med har gjort en film om Kibera som visas på utställningen, färgstarka bilder visas på människor som Tina Johansson fått särskilt bra relation till.

Utställningen pågår till november men under lördagens invigning kan man lyssna på kenyansk musik och det kommer två kvinnorna från området Kibera och lagar kenyansk mat.

Annelie Ledin
annelie.ledin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".