Solna

Dragons slog tillbaka

Sundsvalls Dragons kvitterade igår i basketfinalserien mot Solna. Dragons vann med siffrorna 74-64 på hemmaplan. Coach Peter Öqvist var nöjd med lagets insats.

Amerikanen Alex Wesby var planens kung i Sundsvalls sporthall i den fjärde SM-finalen i basket. Wesby prickade in 29 poäng när Sundsvall vann med 74-64 och kvitterade till 2-2 i matcher.

Den 28-årige guarden tog det trots allt rätt lugnt efter sin sköna kväll - för det fanns verkligen anledning att fira. Wesby dirigerade allt från start till de sista fem magiska minuterna. Med sina 29 poäng - gjorde han dubbelt så många poäng som Solnas bästa Martin Palmblad och Jermaine Flowers som båda satte 14 poäng.
– Vi spelade en bra defensiv under hela matchen. Men sista fem var verkligen grymt bra. Vi pressade Solna till att skjuta från svåra lägen - som missades. Samtidigt spelade vi oss fram till bra lägen som avslutades på ett bästa sätt, konstaterade Sundsvalls matchvinnare.

Kollaps i slutminuterna
Lika muntert var det inte i Solna - som hade segervittring när fem minuter återstod när det stod 64-64 i målprotokollet. Orsak: De regerande svenska mästarna råkade ut för en total kollaps - Solna satte inte en enda poäng samtidigt som Sundsvalls Alex Wesby och Liam Rush tillsammans prickade in tio matchvinnande poäng.
– Vi gjorde precis alla fel som går att göra. Vi lät fel spelare skjuta från fel ställen. Vi kom helt fel i försvaret. Allt gick bara på tok - och det finns ingen vettig förklaring. Vi kan inte alls skylla på att vi blev trötta - för så var det inte, sade Lesli Myrthil.

Stjärnspelaren Liam Rush från Australien blev ett lyft för Sundsvall när han dök upp efter jul. Men i finalspelet mot Solna har Rush varit en rätt blek figur. Så var det den här kvällen i mer än halva matchen. Det var först på sjätte skottförsöket som Rush lyckades få bollen genom ringen.

Rush tände till
– Jag lider fortfarande av fotskadan, men i kväll kändes det betydligt bättre. Speciellt i slutet av matchen, konstaterade Liam Rush.

När det hettade till i slutminuterna klev Rush fram som en säker skytt - en tvåpoängare och fyra straffkast satte han hur säkert som helst under matchens sista tre minuter.

En Liam Rush i toppform behövs om Sundsvall ska kunna rubba Solna på bortaplan på måndags kväll.
– Vi spelade bra basket i 35 minuter. Men det räcker inte att gå med 90 procent mot ett så bra lag som Sundsvall. Vi måste upp närmare en hundraprocentig insats på måndag - och det vet jag att vi kan, sade Solnas coach Pekka Salminen.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".