Revisionen skärper nu kritiken mot socialnämnden i Kramfors. Foto Ulla Öhman
Kramfors

Socialnämnden i Kramfors får en anmärkning av revisorerna

– Det är mycket allvarligt att socialnämnden inte lyckas komma till rätta med sin ekonomi. Nu riktar revisionen skarp kritik mot nämnden.

Socialnämnden i Kramfors, som nu har bytt namn till BAS-nämnden, överskred budgeten för fjolåret med 11,4 miljoner kronor och får nu en anmärkning av revisorerna.

Och det är inte första gången som socialnämnden kritiseras.
I flera år har nämnden haft stora underskott i sin ekonomi.

Ingen förbättring i sikte
När man 2007 återigen drog över budgeten med nästan tolv miljoner kronor så riktade revisorerna skarp kritik mot nämnden för brister i ledning, styrning och uppföljning och för att man varit ohörsam mot kommunfullmäktige.

Men det tycks inte ha haft nån verkan.

När resultatet för 2008 nu visar på ett nästan lika stort underskott, 11,4 miljoner, så skärper revisorerna skrivningen och riktar en anmärkning mot socialnämnden.

– Efter 2007 såg vi vissa förbättringar, men 2008 ser vi att bristerna kvarstår.

Nästa steg är att inte tillstyrka ansvarsfrihet
– Det här är att se som mycket stark kritik mot hur nämnden har skött sig, säger Åke Söderberg som är centerpartist och ordförande för revisionen

Han säger också att revisonen t o m diskuterade att man inte skulle tillstyrka ansvarsfrihet men beslöt nu att rikta en anmärkning den här gånger.

– Vi har under året påtalat saken flera gånger och vi har haft flera träffar med nämnden och företrädare för nämnden. Ändå gör man ett lika stort underskott för 2008.

På måndagkväll ska kommunfullmäktige i Kramfors behandla bokslutet för 2008.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".