1 av 2
Sluta kränka, börja tänka! var ett av slagorden som demonstrationståget ropade ut. Foto: Ulla Öhman
2 av 2
Margareta Thiger (i förgrunden) var den som startade aktionsgruppen för de sjukförsäkrades rätt. Foto Ulla Öhman.
Härnösand

Sluta jaga redan svaga

Idag demonstrerade ett knappt 50-tal Härnösandsbor mot de nya sjukförsäkringsreglerna och för en garanterad rättssäkerhet hos Försäkringskassan.

– Gärna jobb, men först hjälp att bli frisk! Det är ett av kraven från aktionsgruppen för de sjukförsäkrades rätt som arrangerade demonstrationer på flera orter i Sverige idag.

Knappt 50 gick i tåget
Aktionsgruppen bildades i Härnösand och här hade 40-50 personer ställt upp i demonstrationståget som gick från Stadsparken till mötet på torget.

Aktionsgruppen kräver mer satsningar på vård och rehabilitering. Man vill också ha tillbaka den tidsbegränsade sjukersättningar. Idag menar man att människor med sjukdomar som är långvariga, men inte livslång, ställs på bar backe.

Rättssäkerhten måste garanteras
För att säkerställa rättssäkerheten kräver gruppen också att man inrättar en särskild instans som hjäper sjuka att formulera sina ansökningar om sjukpenning och sjukersättning. 

Dessutom vill man avskaffa de försäkringsmedicinska rådgivarna (tidigare kallade försäkringsläkare eller förtroendeläkare) och ge rättshjälp vid överklaganden mot Försäkringskassan.

Så  här lät det just när demonstrationståget gick iväg:

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".