Blinda ska kunna få hjälp att handla mat som alla andra, tycker Else Maj Pipping. Foto Ulla Öhman
Härnösand

Hjälp för blinda att handla

I tretton år har Else Maj Pipping från Härnösand fått hjälp av Hemköps personal när hon handlat mat. Else Maj är blind och har fått hjälp att plocka ner varor i kundvagnen. Men nu är det slut med det: Personalen har inte tid, säger chefen.

Ska den som är blind ha rätt att få hjälp i butiken när han eller hon ska handla?

Har fått hjälp att handla i tretton år
– Ja, det är service som butiken ska stå för, tycker Else-Maj Pipping i Härnösand.

I tretton år har hon handlat på Hemköp i Härnösand.
Hon kan själv gå till butiken med sin ledarhund och har sedan  fått hjälp av någon i personalen som följt henne runt och hjälpt till att plocka ner varor i vagnen.

Nye chefen stoppade hjälpen
Eftersom hon handlat så länge i samma butik så hittar hon ganska bra och det tar inte särskilt lång tid att göra den här handlingen, säger Else Maj. En gång i veckan har hon besökt Hemköp.

Men när butiken fick en ny chef så blev det stopp. Else-Maj ska inte längre få någon hjälp:

– Jag vet inte riktigt varför jag inte kan få hjälp. Både jag och min förening, Synskadades riksförbund, har försökt prata med chefen men det har varit svårt att få kontakt med honom, säger Else Maj.

Butiken har gjort mer än man kan begära
Christoffer Scheinek som är butikschef i Härnösand  vill inte svara på frågor från Radio Västernorrland, men Hemköps regionchef Petter Mähler säger att det i en hårdnande marknad inte längre finns tid för den här speciella servicen till ElseMaj.

– Butiken i Härnösand har redan gjort mer än man kan förvänta sig, andra butiker har inte haft den här servicen. Det är kommunens uppgift att ställa upp med ledsagare som kan hjälpa Else Maj handla, tycker Petter Mähler

Han säger att butiken har försökt hitta en lösning på problemet eftersom Else Maj är en sådan trogen kund, men att dom  inte kunnat komma överens.

Viktigt för självständigheten att kunna handla själv
Else Maj har ledsagartid men den vill hon använda till annat.

– Det är viktigt för mig att få känna mig självständig. Hemköp är den affär som passar mig bäst. Jag vill kunna gå på stan med min ledarhund och göra andra ärenden och sedan kunna gå in och handla mat precis som alla andra.

– Det borde vara rimligt att butiken kan ge mig en halvtimme i veckan eftersom jag alltid har handlat min mat där, säger Else-Maj. Tidsbrist är inget svar som jag kan acceptera, säger hon.

I Efter tre på onsdag eftermiddag ska det handla mer om butikens ansvar för sina blinda och synskadade kunder.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".