Rättegång efter miljöförstöring

I dag inleds det rättsliga efterspelet till händelserna vid Statoils oljedepå i Sundsvalls hamn för drygt ett och ett halvt år sen. Då rann över 20 tusen liter flygfotogen ut för att en 36-årig anställd glömde att stänga en ventil. 36-åringen och två av hans chefer ställs nu inför rätta misstänkta för vållande till miljöstörning och försvårande av miljökontroll. Svenska Statoil krävs dessutom på en företagsbot på två miljoner kronor. Rättegången börjar idag och avslutas imorgon. Domen lär dröja någon vecka.
Det var den 25 januari förra året som läckaget inträffade. Totalt handlar det om tre ventiler, som inte stängdes av ordentligt vid sjutiden på morgonen. Fotogen fortsatte därför rinna till en så kallad dräneringscistern tills den fylldes över sina bräddar vid fem tiden på eftermiddan. Fotogenet fortsatte sen att rinna över i tolv timmar innan ventilerna stängdes. Till en början tonade Statoilpersonalen ner det hela och pratade om ett utsläpp på max fem tusen liter. Nu anser miljöåklagaren att över 20 tusen liter rann ut. Åklagaren har pekat ut depåchefn och den 36-årige anställde som ansvariga för det inträffade. Depåchefen och driftchefen misstänks desutom för försvårande av miljökontroll. De väntade för länge innan det inträffade läckaget rapporterades till kommunens miljökontor. Då visade det sig också att Statoildepån lämnat in felaktiga uppgifter om sin utrustning till miljökontoret. Företaget har i handlingar påstått att alla cisterner i depån utrustats med nivålarm. Ett sådant skulle ha utlösts så fort cisternen fyllts på för mycket. Det skulle ha kunnat förhindra utsläppet. Något nivålarm fanns inte på den aktuella cisternen, enligt åklagarens stämning till Sundsvalls tingsrätt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".