Västernorrland

Över 200 svar på fejkad sexannons

Sveriges Radio Västernorrland lade ut en annons på internet där den påhittade, 25-åriga tjejen, Maria erbjuder sex för pengar i Sundsvall med omnejd.

Under en vecka inkom över 200 samtal från hela länet till det mobilnummer som hade publicerats i annonsen.

Sveriges Radio Västernorrland lade ut en annons på två vanliga internetsidor där tjejer och killar annonserar och erbjuder sexuella tjänster mot betalning.

Annonsen är skriven på ett sådant sätt som de flesta är. Med prisuppgifter, med en beskrivning av vad hon erbjuder, var hon finns och att kunderna inte ska ringa från dolt nummer.

Under en vecka ringde eller sms:ade 35 personer från hela länet totalt 211 gånger.

Vissa av dem ringde från restauranger, arbetsplatser och företag. De som pratar in på mobilsvar gör precis som Maria säger - lämnar namn och telefonnummer.

Vi ringde upp flera utav dem för en intervju men de flesta slänger ganska väntat på luren.

Sexköpslagen säger att det är tillåtet att sälja sex men olagligt att köpa.

När vi bestämde oss för att göra det här inslaget surfade vi själv runt på sidor där tjejer och i viss mån även killar erbjuder sin kropp.

De allra flesta finns i Stockholm, Göteborg och Malmö. Men vi hittar fem annonser i Västernorrland. Fyra av dem fanns i Sundsvall och en i Härnösand.

Det är förvånansvärt enkelt att köpa sex via internet. Vi ringde runt till några av internetannonserna och låtsades vara kund.

– Du kan komma till mig och så betalar du mig och sedan kan vi ha skön sex, säger en av kvinnorna.

– Du betalar, sedan har vi sex, sedan går du härifrån säger en 22-årig tjej.

Sedan sexköpslagen trädde i kraft för tio år sedan har nio anmälningar för sexköpsbrott gjorts i Västernorrland. En av dem i år.

Under en veckas annonsering fick vi över 200 samtal.

Läs också:

Oscar Pierrou
oscar.pierrou@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".