1 av 2
Idag är sista dagen att deklarera, och vid Skatteverket i Sundsvall var det full fart. Foto: Mia Martelleur
2 av 2
Trafikssituationen vid Skatteverket var stundtals kaosartad. Foto: Mia Martelleur
Sundsvall

Dagen D för deklaranter

Om du nu missat det kan vi berätta att det är sista dagen för de allra flesta i Sverige att deklarera.

I år blir första gången som mer än hälften deklarerar via de elektroniska alternativ som finns, enligt Skatteverket.

Under söndagen hade lite mer än 48 procent av västernorrlänningarna lämnat in på elektronisk väg och av erfarenhet från förra året vet man att det brukar ramla in en hel del mer den sista dagen.

Totalt är det 200 000 i länet som ska deklarera i år och av dessa är det hela 98 procent som har möjligheten att e-deklarera, enligt Skatteverket.

Av de elektroniska alternativen är det via Internet som är mest populärt, sedan kommer telefondeklarationen och sist är sms.

Men trots alla dessa möjligheter finns det fortfarande de som kommer med sina pappersdeklarationer i sista stund.

– Ja, det man inte har i huvudet har man i benen, säger Per Bergman i Sundsvall som också berättar att hans e-legitimation inte fungerade kvällen innan och att det är därför han lämnar in i pappersformat istället.

– Jag brukar göra så här det brukar gå bra det också, säger Sonja Malmberg som också säger att hon ännu inte vågat sig på de elektroniska vägarna att deklarera.

– Det är ju så lätt när det bara är färdig att skriva under så jag har inte börjat med det där än, det kommer kanske, säger Sonja Malmberg.

– Jag har väl haft mycket att göra, eller det är nog mera tradition kanske, säger Lars Holsten som berättar att han inte e-deklarerar eftersom han är egenföretagare och tillhör dem som måste lämna in papper.

Karin Lycke
karin.lycke@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".