Satsa mer resurser på smärtbehandling, tycker Stig Lundin som lider av kroniska smärtor sedan 14 år tillbaka. Foto Ulla Öhman
Västernorrland

Smärtvården kraftigt eftersatt

Trots att 38 000 Västernorrlänningar lider av kronisk smärta så krymper landstinget specialistresurserna på sjukhusens smärtmottagningar.
Och på vårdcentralerna där dom borde få hjälp så saknas både intresse och kunskap, säger smärtläkare.

Stig Lundin från Minkelberget, Graninge är en av dom som haft tur och fått komma till smärtmottagnignen i Sollefteå.

Fick ett nytt liv
Efter en trafikolycka 1995 drabbades han av svåra smärtor dag och natt. Han sökte hjälp och vandrade mellan vårdcentraler och sjukhus men utan att få någon riktig bestående hjälp.

För några år sedan kom han till smärtmottagningen i Sollefteå och sedan dess har hans livskvalitet ökat otroligt mycket, säger han.

-Jag kunde knappt tro att det var sant. På en gång efter den första nervblockaden så försvann den värsta smärtan och jag kunde fungera igen och sova på nätterna. Det var som att få ett nytt liv, säger Stig Lundin.

Längre köer
Nu är han orolig för att stängningen av smärtmottagningen på Örnsköldsviks sjukhus ska öka köerna i Sollefteå ännu mera.


Och den oron delas av smärtläkare Mauritz Johansson i Sollefteå:

-Vi behandlar redan ungefär 550 personer om året. Det är en läkare och två sköterskor som driver smärtmottagningen.

-Redan idag tar vi emot patienter från Härnösand och Medelpad. Nästan hälften av våra patienter kommer därifrån. Nu kommer tillströmmningen från Örnsköldsvik att öka.

Ointresse från läkare och landstingsledning
I många år har Mauritz Johansson och hans kollegor kämpat för att få mer resurser till sin verksamhet. Men han tycker att intresset från landstinget varit mycket litet.

-Egentligen borde patienterna få hjälp redan på sin vårdcentral. Distriktsläkaren borde kunna göra en ordentlig smärtanalys och hjälpa många som idag inte får någon hjälp.

-Många läkare verkar ointresserade av smärta, speciellt om man inte genast kan fastslå orsaken till smärta. Då gör man det enkelt för sig och säger att patienten har psykiska eller själsliga problem som orsakar smärtan. Men det är mycket ovanligt, säger Mauritz Johasson.

Många skulle kunna få hjälp
Han anser att det skulle räcka med bara några timmars extrautbildning av distriksläkarna. Då skulle många av patienerna kunna få hjälp. Men det krävs också att landstingsledningen säger till och  satsar på smärtpatienterna.

-Och hittills har det varit ett stort ointresse. Mina senaste försök att komma till tals med primärvården om detta har jag inte ens fått någon respons på, säger Mauritz Johansson.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".