Fyra veckor kvar att bestämma sig. Foto Jonas Ekströmer/Scanpix
Västernorrland

Rekordmånga förstagångsväljare i årets EU-val

Det är ovanligt många förstagångsväljare i valet till Europaparlamentet den 7:e juni. Ungdomar som vi pratar med i Ådalskommunerna säger nästan mannagrannt att de vill rösta. Men ingen har bestämt på vem eller vad.

Här i Västernorrland är det nästan 15 000 ungdomar som får rösta för första gången i ett val till europaparlamentet.

Stora barnkullar...
Totalt i Sverige är det 588 000 förstagångsväljare, det betyder åtta procent av alla röstberättigade.

Det stora antalet förstagångsväljare beror på stora barnkullar i slutet av 80-talet och fram till 1991, dvs dom som fyller arton i år.

...men få som röstar
 Om valdeltagandet skulle bli dom samma som vid förra valet så kommer bara 25 procent av 18 till 24 år att rösta.

Av hela befolkningen var det 38 procent som röstade 2004 när vi senast hade EU-val.

Vet inte på vad
– Jag tror jag ska rösta men jag vet inte på vad. Jag får läsa på lite. Än så länge lutar det inte åt något håll, säger en av förstagångsväljarna, Isa Jansson från Kramfors.

Av alla förstagångsväljare i Härnösand, Kramfors och Sollefteå som jag pratar med så säger nästan alla att de ska rösta, men ingen vet på vad.

– Om jag hittar någonting som jag vill rösta så röstar jag nog. Annars gör jag det inte, säger Anna Nystedt från Sollefteå.

– Jag är inte insatt alls i det här så jag måste ta reda på mer. Men det är tveksamt. Jag tror inte jag kommer att ta reda på så mycket, säger Simon Wictorén från Härnösand.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".