En ung elev på Härnösands folkhögskola frågar Bodil Ceballos om reglerna för uppehållstillstånd. Hon är inte svensk medborgare och får därför inte rösta i EU-valet . Foto Ulla Öhman
Västernorrland

Mediernas och skolornas fel att ungdomar inte röstar

Inte förrän nu börjar skolorna intressera sig för EU-valet i juni och det är alldeles för sent. Det säjer Bodil Ceballos, en av miljöpartiets toppnamn i det kommande EU-valet.

– Det är mindre än en månad kvar tills valet till Europaparlamentet den 7:e juni och först nu börjar skolorna diskutera och bjuda in partirepresentanter. Det är för sent.

Dåligt betyg till skolorna
– Många har inte en susning om vad valet handlar om eller att det är på gång. Det är ett dåligt betyg till undervisningen, säger Bodil Ceballos när hon besöker Härnösands folkhögskola för att prata med eleverna där.

...och dåligt betyg til lmedia
Media får också dåligt betyg av Bodil Ceballos.

– Det rapporteras inte mycket i media heller, det börjar först nu.

Men även självkritik
Men hon medger att ointresset är partiernas fel också:
– Det är vårt jobb att få andra med ut på banan och det har vi misslyckats med.

Själv är hon migrationspolitisk talesman för miljöpartiets riksdaggrupp. På Härnösands folkhögskola får hon också många frågor kring flyktingmottagning och invandring.

På frågan om hur förstagångsväljarna nu ska kunna bestämma vad dom ska rösta på när dom inte har kunskap om sakfrågorna svarar hon:

– Man kan göra som man skulle ha gjort här hemma, dvs rösta på samma parti som man tycker bäst om i riksdags och kommunval.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".