1 av 2
Morgonmjölkning i ladugården i Ulvvik. Men mjölkproduktionen bär inte sina egna kostnader. Foto Ulla Öhman
2 av 2
Johan Östman vill gärna lägga ner mer tid i ladugården. Men då måste mjölkproduktionern bära sig, säger han.Foto Ulla Öhman
Västernorrland

Milko offrar bönderna, enligt bonde

– Milko måste höja priset man betalar till bönderna för mjölken annars kommer ännu fler gårdar att läggas ner. Det säger Johan Östman som är mjölkbonde i Ulvvik norr om Härnösand.
Han tycker att Milko gör dåliga affärer och offrar bönderna.

Mjölkbönderna i Västernorrland har dåliga tider just nu. Det pris som bonden får för mjölken har gått ner kraftigt sedan förra sommaren, medan kostnaderna för foder inte har sjunkit lika mycket.

Går back på mjölken
Johan Östman är ung bonde i Ulvvik norr om Härnösand och han driver mjölkproduktionen med underskott:

– Varje del på gården borde gå runt av sig självt. Men som mjölkpriserna är idag så måste vi ta in mer pengar från andra verksamheter och pytsa in i mjölkproduktionen.

En krona mindre
Från förra sommaren har det pris han får för mjölken sjunkit drastiskt. Från ungefär 3.51  till 2.49 idag.

-Foderpriserna som gick upp i samband med förra prishöjningen har däremot inte sjunkit i samma takt som mjölkpriserna. Så nu betalar vi dyrt för foder och annat, men får mycket mindre betalt för mjölken.

Måste upp med femti öre
För att få in pengar måste Johan Östman nu satsa mera på maskindelen.

Han kör jordbruksmaskiner åt andra jordbrukare och den delen går bra ekonomiskt. Men helst vill han kunna ägna sig huvudsakligen åt mjölkproduktionen och då måste den kunna bära sig själv.

– Först måste mjölkpriset upp minst en femtiöring, säger han, men mera på sikt för att det ska gå ihop.

Vill lämna Milko för Norrmejerier
Arla och Milko betalar  ungefär samma mjölkpris till bönderna, medan  Norrmejerier betalar betydligt mer, enligt Johan Östman.

– Jag tycker Norrmejerier verkar vara en mycket starkare förening och jag skulle vilja gå över till den.  Men tyvärr tar Norrmejerier inte in fler just för tillfället.

– Men rent geografiskt har dom rört sig söderut. Nu hämtar Norrmejerier mjölk på gårdar ungefär i höjd med HögaKustenbron, så då är det bara några kilometer till min gård, säger Johan Östman.

Samarbete istället för konkurrens
Johan Östman är kritisk mot Milko som han tycker gör dåliga affärer.

– Milko borde sluta konkurrera med Arla och börja samarbeta istället, säger han. Nu gör man dåliga affärer hela tiden.

Fick prissänkning till jul
-Det är krisartat för många bönder inom Milko nu. Många bönder är helt inriktade på mjölkproduktion och för dem är det svårt när mjölkpriserns sänks.

– Sänkningarna kommer dessutom med kort varsel. Man hinner inte ställa om verksamheten på bara någon vecka. En av prissänkningarna kom dagen före julafton. Det var inte roligt, säger Johan.

Milko satsar på landskapsmjölk
Och det är svårt för mjölkbönderna. Det håller Milko med om. På de tre senaste åren har antalet mjölkgårdar i Västernorrland minskat från 250 till 180.

Milko ser också en minskad invägning med närmare 10 000 ton under samma period.

Men Milko säger också i ett pressmeddelande att det nu är ett bra läge för mjölkbönderna att satsa och investera.

– Västernorrland har de bästa villkoren för ersättningar till investeringar, säger Per Åsling som är ordförande i Milko.

Den nya satsningen på landskapsmjölk hoppas Milko mycket på.

– Det är ett sätt för oss att visa att vår mjölk är närproducerad. Konsumenterna kan med aktiva val hjälpa till med en positiv utvedckling på landsbygden i t ex Västernorrland, menar Milko.

Milko kommer inte att finnas kvar, tror bonden
Johan Östman hoppas också på landskapsmjölken men kräver mer av Milko.

--Milko måste satsa framåt och inte offra oss ute på gårdarna. Fortsätter dom som idag så kommer Milko inte att finnas kvar länge till, tror Johan Östman.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".