Västernorrland

Kö till Skatteverket

Frågor om Rot-avdraget gör det mycket svårt att komma fram på telefon till Skatteverket. Det är just nu svårt att komma fram till Skatteverkets upplysningstelefon, trots att den allmänna deklarationstiden och alla frågor kring det nu är över.

--Det är inte rimligt att köerna är så långa och att det är så svårt att komma fram till vår upplysningstelefon, säger Margareta Björne, sektionschef vid skatteupplysningen i Sundsvall.

Trots att de flesta har lämnat in sina deklarationer så får skatteverket fortfarande många deklarationsfrågor. Det beror på att många har fått anstånd att lämna in sina deklarationer senare.

--Det kommer också en hel del frågor om räntor och skattejämkningar nu när räntorna är så låga, fortsätter hon. Dessutom är det många som har frågor om ROT-avdragen.

Under deklarationsperioden som nyligen avslutats så hade skatteupplysningen förstärkt bemanning vid telefonerna. Men nu har skatteverket återgått till normal bemanning vid upplysningstelefonerna, samtidigt som många fortfarande har frågor till skatteverket. Det gör att många som ringer inte ens placeras i kö, utan hänvisas till att ringa senare. Om den som ringer kommer fram är kötider på över femton minuter inte ovanliga.

--Det finns i nuläget inga planer på att utöka personalstyrkan vid upplysningstelefonerna, säger Margareta Björne.

Tomas Wahlund
tomas.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista