Mål1-projekt läggs på is

Pengarna är slut och nya EU-projekt kommer att läggas på is i ett drygt år. EU har avsatt sammanlagt 3031 miljarder kronor för mål1-projekt i södraskogslänsregionen där Västernorrland ingår. Trots det finns det inga pengar att söka för projekt som handlar om ''attraktiva regioner och skydd för miljön'' och ''samverkan mellan utbildning och näringsliv''. Detta på grund av att strukturfondsdelgationen beslutat att frysa inne en del av pengarna till början av 2003.
När en projektgrupp söker mål1pengar anger de vilken såkallad åtgärd de söker bidrag ifrån. Och varje åtgärd har en viss budget. Nu har strukturfondsdelegationen beslutat att frysa inne minst 25 procent av varje sådan delbudget fram till början av 2003. Till viss del har det varit möjligt att flytta över pengar från en åtgärd till en annan men det är inte tillåtet i obeggränsad utsträckning då måste besluten istället tas i Bryssel. Risken är därför överhängande att projekt kommer att stoppas på grund av pengabrist det närmaste året.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista