Örnsköldsvik

Tjejerna lämnar Örnsköldsvik

70 procent av tjejerna som går ut gymnasiet i Örnsköldsvik om några veckor tror inte att de kommer att bosätta sig i Örnsköldsvik när de fixat jobb om några år. Det visar den enkätundersökning som SR Västernorrland gjort bland närmare 500 gymnasieungdomar.

– Det kommer knappast  att finnas några jobb när jag är klar med min utbildning, säger Madelene Gullersbro som snart lämnar Nolaskolans omvårdnadslinje.
– Sjukhuset drar ned på personal och jag måste nog flytta på mig.

Lina Lundmark går också ut omvårdnadsprogrammet:
– Jag tror inte jag blir kvar i stan. Jag vill upptäcka nya saker här i livet.

Martina Midenge går mode- och design programmet på Nolaskolan:
– Jag kommer att flytta söderut till min pojkvän.

Jenny Gustafsson går samma utbildning på Nola:
– Det finns inget jobb för mig i den här stan. Möjligen om jag skulle bli egen företagare men det känns inte aktuellt.

Klasskamraten Cornelia Norberg kan däremot tänka sig att bli kvar i Örnsköldsvik:
– Ska fortsätta utbilda mig till syslöjdslärare i Umeå och går det som jag tänkt mig hoppas jag få jobb i Örnsköldsvik senare i livet.

Totalt svarade 56,3 procent av gymnasieungdomarna att de troligen kommer att bosätta sig på annan ort när man är klar med utbildningen. Skillnaden är alltså markant när det gäller hur killar och tjejer resonerar när det gäller framtiden.

I Örnsköldsvik finns tre gymnasieskolor idag med avgångselever: Nola och Parkskolan i kommunal regi och så friskolan John Bauer.

Det finns också markanta skillnader i svaren från de olika skolorna. På Parkskolan som har många yrkesutbildningsprogram, säger närmare 56 procent att de troligen kommer att finnas kvar i Örnsköldsvik medan bara 28,5 av Nolaskolans avgångselever tror att de blir kvar i stan.

Lennart Sundwall
lennart.sundwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista