Få EU-röstade i Skön/Finsta

Valdistriktet Skön/Finsta i Sundsvall hade det lägsta valdeltagandet i hela länet i det senaste EU-valet för fyra år sedan. I det valet, där bara drygt 37 procent av den svenska befolkingen röstade, var det bara var femte röstberättigad i Skön/Finsta som tog sig till vallokalen.

–Folk är för lata, vill inte gå, säger Göran Lodin. Jag tror de är latare här än på andra ställen i Västernorrland.

–Jag tror folk vet inte vad det är ,säger Liisa, därför jag vet inte själv vad det är.

–Jag skulle väl tro att det är invandrare, menar Helge Holmström. Det är mycket sådana, nytt folk som kommer hit som inte allas är intresserade av nåt val, kanske.

Inga klara besked från väljarna i Skön/Finsta, om varför valdeltagandet är så lågt just där. Men vad gör då politiska partierna för att höja valdeltagandet i områden med lågt valdeltagande: Ingenting, säger moderaternas ordförande i Sundsvall, Eva Lohman.

–Nej, vi gör inte det. Vi har en mer allmän kampanj där vi försöker nå så många som möjligt. Vi har inte riktat in oss på vissa bostadsområden, säger Lohman. Men det är kanske något vi får titta på framöver.

Folkpartiet satsar på att få de egna sympatisörerna att rösta, inga satsningar görs på de områden som har lågt valdeltagande. Kristdemokraterna, de satsar på de områden som hade högst valdeltagande i senaste EU-valet Miljöpartiet, de ligger än så länge lågt och har inte kommit igång med kampanjerna.

Men socialdemokraternas riksdagsledamot Hans Stenberg, han säger att man kommer att knacka dörr i just de områdena med lågt valdeltagande.

–Tanken är ju att det är just den typen av distrikt, där vi har dels många Socialdemokratiska röster i de ordinarie valen, vi hade ett lågt valdeltagande förra gången, det är särskilt där vi vill komma ut och knacka dörr och träffa människor, säger Stenberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista