Västernorrland

Chip säkrare än magnet

På många butiker och restauranger går det fortfarande inte att betala med chip istället för med magnetremsan på våra kreditkort. Trots att risken för så kallad "skimning", eller kontokortsbedrägeri, är långt mycket mindre när man använder chip.

Så kallad "Skimning" kommer från engelskan och innebär att någon använder en speciell avläsare för att läsa av innehållet på magnetremsan på ditt kontokort. Den informationen kan sen läggas över till ett annat kontokort. Och vips så kan den personen till exempel köpa en ny soffa på Internet. Och räkningen, den hamnar hos dig.

Men med det nya chipet som numera finns på de flesta kontokort så blir det betydligt svårare för bedragaren. Svensk Handels säkerhetschef Dick Malmlund, säger till och med att det är omöjligt. Trots det, är det fortfarande många butiker och restauranger där man måste dra magnetremsan.

Men Dick Malmlund lovar bättring. Arbetet med att byta ut alla kortternminaler är i full gång och i december 2010 ska landets alla 120 000 terminaler vara utbytta.

Oskar Pierrou
oscar.pierrou@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista