På väg till Stockholm för att tävla om bästa seniormaträtt. Lars Bergman och Lisa Palm från kockgymnasiet i Härnösand. Foto: Ulla Öhman
Härnösand-Stockholm

Lisa och Lasse lagar årets seniorrätt

Mat för äldre i fokus på "Smaka på Stockholmnmässan" i helgen. Och Härnösandsparet ska försöka vinna titeln för årets bästa seniorrätt!

Idag tävlar Lars Bergman (lärare)  och Lisa Palm (elev) från kockgymnasiet i Härnösand om titeln Årets seniormatkock.

Bra mat behöver inte bli dyrare
Det går att göra god mat med bra näringsvärde och som passar äldres smak, utan att det behöver kosta mer än dagens äldremat, säger Lars Bergman som är lärare på kockgymnasiet.

-Det är så viktigt att maten för våra äldre är god och ser smakfull ut. Det är inte så roligt att kanske sitta ensam på ett äldreboende och äta eller matas.

Många äldre är undernärda
Undersökningar har visat att många äldre är undernärda. Aptiten är dålig, tandproblem gör det svårt att tugga och den lilla portion man får i sig ger inte nog med energi och näring.

Men på senare år har intresset för äldres mat ökat.

Vid en stor matmässa i Stockholm den här veckan tävlar åtta av Sveriges mest namnkunniga kockar i klassen Årets seniormaträtt.

Göteborgskocken Leif Mannerström fick förhinder och bad Lars Bergman som är lärare på kockgymnasiet i Härnösand att laga hans recept. Med sig har han eleven Lisa Palm.

Persiljejärpe med svampsås och potatispure
Lisa tror att äldre tycker om samma mat som dom gillade när dom var unga.

Och ganska välkända genuina smaker är det som gäller i tävlingsreceptet.

Persiljejärpe, fast gjord på kyckling, och  med en gräddig svampsås och en potatispure med jordärtskocka och morot. Det ska Lisa och Lars tillaga under tävlingen på lördag.

Fast Lars Bergman tror att äldre idag kan äta det mesta, bara det är vällagat:

-Det är inte som förr. Dagens äldre är beresta. Dom har varit på många ställen och provat många olika smaker. Dom kan nog gilla både tacos och pizza och sushi, bara det är bra och vällagad mat!

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".