Lätt att komma nära politiker trots hotbild

Tillgängligheten till kommunala byggnader i länet är stor, trots hotbilden mot politikerna. I Örnsköldsviks stadshus kan man gå rakt förbi receptionen och har sen fullt tillträde till politikernas tjänsterum. Men det är själva principen för kommunala byggnader menar Åke Sundström, säkerhetschef på Örnsköldsviks kommun. - Allmänheten ska ju kunna besöka oss. Men det är klart att efter en sådan tragisk händelse som nu inträffat så betyder det säkert att man på många håll kommer att titta över de här frågorna, säger Åke Sundström.
I Örnsköldsvik har flera lokala politiker vittnat om hot och trakasserier de fått på grund av sitt arbete och engagemang. Enkätundersökningar som har gjorts av kommunförbundet, visar att det förekommer över hela landet. Och enligt Åke Sundström verkar hoten mot kommunala politiker öka. - Det tror jag är en allmän uppfattning om man läser den här enkäten, säger Åke Sundström.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".