Ånge

Fabriken som sprängdes

Vem ville dölja produktionen av tungt vatten och varför sprängdes fabriken i Ljungaverk år 1944?

De frågorna ställs i pjäsen "Fabriken som sprängdes" som har premiär i Ljungaverk ikväll.

Pjäsen handlar om en mörk tid i Sveriges förflutna och den topphemliga produktionen av tungt vatten, som kan användas till kärnvapen.

De röda läktarna står uppställda och väntar på sin publik, strålkastarna har satts upp och riktats, och det råder en febril verksamhet bland skådespelarna som finslipar de sista replikerna och dansstegen. Det är föreningen Ånge kabaré som satt upp pjäsen fabriken som sprängdes. Det är en dramatisk historia om svensk inblandning i tillverkning av kärnvapen.

Och mycket pekar på att historien är sann. För det har hittats dokument som stärker den hemliga produktionen, dessutom har flaskor med tungt vatten hittats på fabriken i Ljungaverk.

--  Visst har vi hittat en del del tecken på att det funnits en produktion av tungt vatten här på fabriken i Ljungaverk. säger Kärstin Lestander som regisserar pjäsen.

Hösten 1944 hade det varit en del mindre sabotage på fabriken men just när polisen skulle börja utreda händelserna sprängdes en hel fabriksbyggnad i luften och med den alla spåren.  Men trots att pjäsen tar upp det neutrala Sveriges produktion och eventuella export av tungt vatten till kärnvapen är inte målet någon politisk debatt, säger Kärstin Lestander.

Många spår röjdes alltså undan i och med sprängningen och historien skulle mörkläggas. Men Kärstin Lestander tror att pjäsen kan få människor som var med på den tiden att börja minnas igen, vad det var som egentligen hände och vilka det var det som låg bakom sprängningen och mörkläggningen i Ljungaverk.

– Jag tror många kommer att minnas och berätta för oss. Vi har redan haft många som hört av sig när vi börjat att jobba med pjäsen, säger Kärstin Lestander: ”Det pratas hela tiden om ett sabotage”

Det är omkring 40 skådespelare och musiker som medverkar i pjäsen fabriken som sprängdes. I omkring ett år har förberedelserna varit igång.  Pjäsen kommer att spelas på fabriken i Ljungaverk elva gånger under sommaren och det är alltså premiär ikväll. Och Kärstin Lestander har fullt upp att få det sista i ordning.

– Jag hoppas att allt fungerar, att alla är på plats, att vi får in alla på scen när det är dags, säger regissören Kärstin Lestander.

Christer Suneson
christer.suneson@sr.se