Sundsvall/Timrå

Fartfyllt läger för unga tjejer

En undersökning beställd av Räddningstjänsten i Sundsvall/Timrå visade att tjejer mellan 18 och 21 känner sig mest otrygga. För att råda bot på det är det läger för tjejer i den åldersgruppen den här veckan. Med mer kunskap om olyckor, sjukvård och brandsäkerhet ska de unga tjejerna bli tryggare är tanken.


– Jag gillar äventyr och när det är fartfyllt, så jag tror att det här passar mig, säger Cecilia Hjelm, en av lägerdeltagarna.

Nej, det är inte främst för att hon känner sig otrygg som hon valt att delta i Räddningtjänstens lägervecka för tjejer.

– Jag vill träffa nya kompisar och prova sådant som räddningtjänsten jobbar med som man inte får göra vanligtvis, säger Cecilia Hjelm.

Lär sig om säkerhet
Tjugo tjejer samlas den här veckan på läger med ungdomsbrandkåren i Sundsvall/Timrå. I ett pilotprojekt ska de bland annat få lära sig livräddning, självförsvar och en hel del annat som har med säkerhet att göra.

Men de får också prova en del av vad jobbet som brandman innebär. Kanske ger det mersmak bland några av lägerdeltagarna. Det är lägrets andra syfte: att locka fler tjejer till räddningstjänsten.
Moa Fredholm är definitivt intresserad av yrket.

– Jag funderade på att söka brandmansutbildningen och tänkte att det är bra att veta vad man ger sig in på, säger Moa Fredholm.

Karin Lycke
karin.lycke@sr.se