härnösand

Sandra pluggar på sommarlovet

Nu är det sommarlov för många - men inte för alla. Sandra Bylund från Härnösand slutade nian utan godkänt betyg i matte. Nu är hon en av många elever som går i sommarskola när andra har lov.

Sandra säger att hon kom efter i matten i nian och nu måste hon klara godkänt för att komma in på den utbildning hon vill gå - John Bauer-gymnasiet i Sundsvall där hon vill gå på medialinjen.

Hon tror att det kommer att gå bra och att hon kommer att få ett godkänt betyg innan dom fyra veckorna av sommarskola är över.

Nu sitter hon med ett tiotal andra elever och pluggar matte i ett klassrum på Kiörningskolan.

Mera tid för varje elev
Johan Strömqvist är mattelärare och han tycker att eleverna gör det bra.

-Här får dom mera hjälp än i den vanliga skolan. Vi är fler lärare per elev och kan ägna mer tid åt var och en.

Många kommer att klara godkänt
Sommarskolan i Härnösand erbjuds elever i årskurs åtta och nio, samt ett och två på gymnasiet. Även elever som har godkända betyg kan gå här. 

Johan Strömqvist tror att många av eleverna som inte har ett godkänt betyg med sig kommer att få ett innan sommarskolan är slut.  

Dom som redan har godkända betyg kan däremot inte förbättra, dvs höja, sitt betyg men istället kan dom eleverna bli säkrare och därför vara i ett bättre läge när terminen börjar igen till hösten, säger han.

Kramfors var först
Den här sommaren pågår sommarskola i någon form i alla sju kommuner i Västernorrland.

Kramfors som var först ut kör för tolfte året i år. Där har 19 elever anmält sig.

Vanligast är att man erbjuder sommarskola för elever i åk åtta och nio som inte klarat godkänt i svenska, engelska eller matte.

Men en del kommuner gör andra val. T ex i Ånge är det dom yngre barnen, från åk 2 till åk 6 som erbjuds att gå i sommarskola.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se