Sundsvall

Storinvestering på Ortviken invigd

I går var en stor dag på Ortvikens pappersbruk i Sundsvall.

En ny massalinje invigdes, en investering på 800 miljoner, som gör att fabriken på sikt kommer att kunna producera mera pappersmassa.

– Det här betyder väldigt mycket för Ortvikens framtid. Det visar på den framtidstro som SCA-ledningen har för oss här på Ortviken, säger Kristina Enander som är platschef på Ortvikens pappersbruk.

– 800 miljoner är jättemycket pengar även för SCA och det är klart att det kostar ännu mera pengar att bygga en pappersmaskin, men det här är ett steg på vägen att bygga en sådan längre fram, säger Kristina Enander.

Den senaste pappersmaskinen togs i drift 1996 på Ortviken och sedan dess har fabriken ökat produktionen med 50 procent. I och med den nya massalinjen kommer man på sikt att kunna producera mera pappersmassa. Men det är inte det enda skälet till investeringen.

– Vi vill också kunna producera papper med ännu bättre kvalitet än idag, säger Kristina Enander.

Innebär det här några fler arbetstillfällen här på fabriken?
– Nej, det gör det inte. Däremot innebär det att vi kan producera massa på ett mer energisnålt sätt så vi kommer att spara en hel del pengar varje år på det här. Det här är väl investerade pengar, säger Kristina Enander.

Karin Lycke
karin.lycke@sr.se