Örnsköldsvik

Tillbaka till Högbränna

För 15 år sedan tog hjälporganisationen Hoppets Stjärna emot dom första cancersjuka barnen från Ukraina efter Tjernobylkatastrofen. I fyra veckor fick i omgångar 3 000 barn och ungdomar i åldrarna 7-16 kom till den lilla byn Högbränna, sju mil nordväst om Örnsköldsvik. Idag är två av dom tillbaka i byn: Inna Sineokaya och Natalie Solopiy.

– Tiden i Sverige var väldigt betydelsefull, säger Inna Sineokaya som idag är 28 år gammal. Vi fick en bra och näringsrik mat, vi fick uppleva en ren och fin luft och alla brydde sig om oss. Vi fick på nåt sätt livsgnistan tillbaka.

Djamal Hamaili har under hela den här tiden varit kontakten mellan Hoppets Stjärna och myndigheterna i Ukraina. Han har gjort flera resor till Kiev genom åren och kan berätta att vistelsen i Högbränna var väldigt betydelsefull:

– Många måste fortfarande äta sin medicin men många har klarat sig bra, har jobb och har skaffat familjer, säger Djamal.

Inna Sineokaya går fortfarande på behandling för sin sköldkörtelcancer. För åtta månader födde hon en dotter, Marianna. Trots att all expertis inklusive läkare, avrådde henne och rådde henne att göra abort.

– Man sa till mig att du får välja: ditt eget eller barnets liv. För mig går det inte att tänka att göra abort, det vore att döda ett barn, säger Inna.

– Jag har en stark tro och detta gav mig tröst och en förhoppning att klara av det här.

Just nu finns både Inna, Natalie och Djamal i Kärrsjö där Hoppets Stjärna har sitt huvudkontor.

Under den kommande helgen ska alla tre medverka i den tältkonferens som Hoppets Stärna arrangerar. 

Lennart Sundwall
lennart.sundwall@sr.se