Västernorrland

Vaccination en utmaning

Det blir en gigantisk utmaning för sjukvården att hålla nödvändig verksamhet igång, samtidigt som alla svenskar ungefär samtidigt ska vaccineras mot svininfluensan i höst.

Här i Västernorrland ska nästan en halv miljon vaccinationer ges inom cirka fyra veckor från senare delen av september, och nu har planeringen inför det satt igång.

Nästan en halv miljon sprutstick
Totalt har Västernorrland beställt 488 000 doser. Varje person ska få två doser med två veckors mellanrum. Målet är att 100 procent av befolkningen ska vaccineras mot den nya influensan.

Primärvården, dvs vårdcentralerna, kommer att få dra det största lasset men alla vårdgivare behövs.

Elever vaccineras på skolorna, äldre på äldreboendet
Lars Bohlin, hälso- och sjukvårdsdirektör på Landstinget Västernorrland säger att man diskuterar med skolorna om ansvaret för vaccination av elever och kommunerna med deras sjuk- och undersköterskor för vaccinationer på äldreboenden.

Och hur resten av sjukvårdens ska kunna fungera samtidigt som nästan en halv miljon västernorrlänningar ska få vaccinet, det är vad man nu måste räkna ut.

En massvaccinering i den här skalan har aldrig genomförts i Västernorrland förut, enligt Lars Bohlin.

Oklart vem som betalar
Bara själva vaccinet kommer att kosta 31,4 miljoner kronor men vem är de som ska betala? Staten? Landstinget? Dom som får vaccinet?

-Det är inte bestämt än. Men landstinget har idag inga 31,4 miljoner att betala vaccinet med, säger Lars Bohlin.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se