Landstinget

Oppositionen: "Maktens arrogans"

Frågan om hur landstingsmajoriteten hanterade förslaget om en flytt av medicinsk rehab från Härnösand till Sundsvall fick hård kritik i landstingsfullmäktige. Makten visar sin arrogans, menade oppositionen.

Det blev en mycket upprörd debatt vid onsdagens landstingsfullmäktige om hur frågan kring medicinsk rehab i Härnösand har hanterats.

Vänstermajoritet i förfall
En samlad opposition kritiserade i hårda ordalag socialdemokraternas och vänsterns beslut att på egen hand avföra förslaget om en flytt av reheb från Härnösand till Sundsvall.

Maktens arrogans, beskrev Ulla Norgren (Fp) hur frågan hanterats:

– Det är sånt här som gör att man tappar intresse för politiskt arbete.

– Det är en vänstermajoritet i förfall, sa centerns oppositionsråd Hans Hedlund. Att landstingets majoritet går och petar i tjänstemännens förslag och går in i en pågående process och fattar beslut i detaljer är mycket anmärkningsvärt!

Oförskämt
Moderaternas gruppledare Jacomina Beertema säger att frågan om rehab borde ha lämnats i fred tills hela förslaget är klart och att det sedan skulle ha debatterats i landstingsfullmäktige om det blev en fråga om utbudsförändringar. Övriga förslag och beslut behöver inte alls tas upp i fullmäktige.

– Istället satte sig socialdemokraterna och vänstern ensama i gruppmöte och fattade beslut om rehab.  Vi fick inte ens besked om vad dom beslutat utan fick läsa om det på webben! Det är oförskämt, menar Jacomina Beertema.

Inga konstigheter
Men landstingsmajoriteten tar inte åt sig av kritiken.

Det finns inga konstigheter i hur frågan hanterats, säger landstingsrådet Benny Eriksson (S):

– Alla partier har rätt att tycka i frågan och berätta om sina ställningstaganden. Det kan inte vara förbjudet för oss bara för att vi sitter i majoritet, säger han.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se