Sollefteå

Få ville låna i Edsele

Det var litet intresse när sommarbokbussen anlände för första gången den här sommaren till Edsele.
– Kanske har många redan bunkrat upp böcker för semestern, säger bibliotekarie Åsa Strandberg. Fast hon tycker att sommarbokbussen är en strålande idé!

För fjärde året i rad kuskar sommarbokbussen runt i Ådalen och Höga Kusten.

Deckare mest populärt
Bussen är fullastad med pocketböcker i plastomslag. Den kör enligt en fast tidtabell och stannar till vid campingar, badstränder och andra ställen där människor vistas i juli. Varje plats får besök en gång i veckan under fyra veckor.

Vill man inte passa bokbussen för att lämna tillbaka boken så kan man lägga den i en speciell boklåda eller lämna in den på närmaste bibliotek.

Deckare är mest populärt, enligt bibliotekarie Åsa Strandberg. Nästan alla vill ha en bra sommardeckare. Men barnböcker och bilderböcker är också populära.

Många lånar i Skogsnäs, ingen i Edsele
Efter att ha kört sin första vecka så kan Åsa Strandberg konstatera att intresset har varierat. På Risöns camping, i Junsele och Skogsnäs hade bussen många besökare.

Men det märks att säsongen på campingarna inte riktigt har kommit igång än, säger hon.

I fredags anlände bussen till Edsele för första gången den här sommaren och där kom nästan inga boklånare.

– Inte ens fast vi försökte ragga bland folk som kom för att handla på affären intill, säger Åsa Strandberg.

Bunkrar böcker för sommaren
– Fast det kan hända att Edseleborna har bunkrat upp så mycket böcker så dom fortfarande har kvar en massa läsning, funderar hon.

Åsa jobbar själv på en biblioteksfilial och vet att människor på landsbygden gärna bunkar upp böcker för sommaren om dom vet med sig att dom inte så gärna vill åka till huvudbiblioteket som håller öppet även på sommaren medan filialerna har sommarstängt.

Hugger ved istället
Göran Lantz har inte lånat nån bok idag:

– Jag har bott 51 år i Stockholm och sedan jag flyttade hit till Edsele har jag läst mindre. Jag har ju så mycket annat att göra. Just nu har jag tio kubikmeter ved jag håller på att hugga!

Fast i själva verket läser han fortfarande mycket. Under senaste åren har han läst allt av Herman Lindqvist och dessutom Sveriges Historia i tio band!

Birgitta Magnusson läser inga böcker:
– Jag tycker det är bättre med veckotidning istället, säger hon.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se