Björkå

Protest mot vattenskydd vid sopgrop

Dricksvattnet i Björkå Bruk ca 2 mil öster om Sollefteå ska skyddas mot nersmutsning, något byborna uppskattar. Men när kommunen informerade om var vattenskyddsområdet kommer att vara blev det protester och oroliga miner - området inkluderar bland annat en gammal bränngrop och ett gammalt inustriområde.

Anders Bergman och Roland Höglund blev valda att föra byns talan i ärendet.

– Man fundera ju lite grann hur man tänker nr man nästan ska bestraffa någon som råkar söla lite bensin på gräsmattan, samtidigt som det historiskt sett har sölats så enormt med bensin, diesel och allt vad det kan vara.

Några hundra meter uppströms från borrhålet ligger den gamla bränngropen, en dumpningsplats som fortfarande användes i början av 70-talet.

– Allt vad man ville bli av med, gamla bilar, batterier och vad det nu kan vara för något, det landade här.

Vid bränngropen ser det i dag idylliskt ut efter att man täckt över den och det börjat växa björkar där, men byborna är oroliga även om vattenproverna verkar bra.

Andreas Nordqvist, ingenjör på Sollefteå Kommun, förstår om byborna är oroliga, men säger att det inte är någon fara med vattnet.

– Analyserna på grundvattnet visar inte att det slagit igenom något till vattentäkten. Vi sätter upp det här skyddsområdet för att skydda byns vatten.

Lasse Edfast
lasse.edfast@sr.se