Härnösand/Västernorrland

Tidsresa till finska krigsbarnens tid

På Länsmuseét Murberget i Härnösand görs i sommar olika tidsresor. I en av dem får barnen resa tillbaka till 1940-talet och prova på hur det är att vara ett av dom finska krigsbarnen som hade evakuerats till Sverige.

Totalt var det omkring 70 000 finska barn som evakuerades till Sverige under andra världskriget.
Viljan att hjälpa grannlandet i öster var stor och dom flesta barnen kom till bra hem.

Barnen var i åldern 0-14 år. Dom hade ryckts upp från sina hem och placerades nu i Sverige hos främmande människor med ett främmande språk i en främmande miljö. Separationen gav många svårläkta sår som man långt senare började prata om.

Tidsresan
Det är den här tiden som man nu kan besöka och återuppleva i form av en tidsresa som arrangeras av länsmuseet Murberget i Härnösand. Den vänder sig till barn mellan 7 och 15 år.

Barnen blir omhändertagna av bl a landshövdingefru Ann-Marie Stattin och Wendela Hellman som var fru till museéts grundare. Bara i Härnösand togs 200 finska krigsbarn emot.

Piroger och hjälpsändningar
Barnen kastas snabbt in i livet som det kunde vara för barnen när dom just hade anlänt till Sverige.

– Det är viktigt att inte bara berätta utan göra saker med kroppen, säger Sara Öhman som spelar landshövdingefru. Vi arbetar med olika sysslor och vi lagar alltid mat. Piroger brukar stå på matsedeln och alla barnen brukar vilja smaka.

Svåra känslor
Efter tidsresan finns alltid tid att prata mera om behov finns.

– Att barn kan separeras från sina föräldrar kan väcka svåra känslor. Och det finns invandrarbarn i Sverige som har varit med om just detta. Därför är det extra viktigt att kunna prata om det svåra som hände och hur det är för barn att vara med om sådant, säger Sara Öhman.

På tisdag den 14:e juli går nästa tidsresa till 40-talet och dom finska krigsbarnens tid. Under sommaren görs även tidsresor till 1800-talet och till medeltiden.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se