SUNDSVALL

Andrea prisades för livräddning

Idag fick sexåriga Andrea Björs i Sundsvall en ”Bra gjort-plakett” av bragdfonden som Föreningen Sundsvalls Brandmän står bakom. För ungefär en och en halv vecka sedan räddade hon livet på sin kompis Cassandra som hade sjunkit till botten i en simbassäng.

– Hon kunde inte simma så hon hamnade på det djupa och sjönk. Då ropade hon på hjälp och jag hoppade ner och hämtade upp henne, säger Andrea Björs där hon sitter på brandbilen som har körts upp på familjens garageuppfart dagen till ära.

Hon är ganska blyg, men med en busig uppsyn som i en Astrid Lindgrensk saga. Många från media har kommit och allt fokus är förstås på den blonda sexåringen.

– Cassandra fick ligga på min rygg i tio meter och sen ropade vi på hennes syster och då sa hon att jag räddat henne, säger Andrea.

– Fanns det ingen vuxen i närheten?

– Nja, jag hann inte. Då kunde hon ha fått en kallsupp och jag ville helst inte att hon skulle få det.

Tommy Jansson från Föreningen Sundsvalls Brandmän håller ett kort tal till Andrea och berättar om plaketten som delas ut till Andrea Björs.

Föreningen Sundsvalls Brandmän står bakom bragdfonden som delar ut bra-gjort-plaketter till medborgare som gjort en rådig insats, som man säger.

Snart ska Andrea få ta en tur med brandbilen som Tommy Jansson tagit med sig men först njuter hon av att kika lite närmare på hennes plakett.

– Den är guldig. Och det står ”Bra gjort Andrea Björs”.

Vi skakar hand. Jag säger grattis och hon skrattar och säger tack.

Oscar Pierrou
oscar.pierrou@sr.se