Bönder har farligaste yrket

Bönder har Sveriges farligaste yrke. Mångdubbelt fler skadas eller dödas inom skogs- och jordbruket än genomsnittet för övriga yrken, och barn löper dubbelt så stor risk att skadas på en bondgård som på andra ställen. Sofia Olsson har en bondgård i Sidensjö ett par mil väster om Örnsköldsvik, och så fort hon tar fram maskinerna ökar risken för skador.

– Det är ju inte som att sitta på ett kontor och ta ner en pärm, utan här styp man. Ja, i alla fall jag, säger Sofia och skrattar.

Sofias ben är oftast blå av grejer hon tappar eller går in i. Men värre saker än att ramla kan hända - för ett tag sen bröt hennes man revbenen och låg till sängs i sex veckor. Enligt Arbetsmiljöverket är det faktiskt mångdubbelt farligare att vara bonde jämfört med genomsnittet för övriga yrken.

- ja, jag förstår risken med klämskador och så. Men det är tråkigt för det är ju en sån tjusning med yrket också!

Sofia Olsson har två barn, och hon är ibland oroliga för dem.

- Ja, det kan jag vara. Ibland klättrar de ju på ensilagebollar. Man får lära sig att ställa bort saker, säger hon.

Många skador sker vid trädfällning, maskinanvändning eller djurskötsel, och det är alltihopa saker som Sofia arbetar med dagligen.

Sofia tycker det är viktigt att gå igenom gården och se efter var det kan vara farligt. Stegar, brunnar och sånt som man kan göra illa sig på.

Så fort det används maskiner ökar såklart risken, och just nu är det skadesäsong.

- Nu vid slåtten blir det att man jobbar mycket, kört länge och blir trött. Det är då det kan ske olyckor.

Lasse Edfast