Härnösand

Privat vårdcentral i Älandsbro

Älandsbro, norr om Härnösand, kan komma att få en privat vårdcentral. Det är fastighetsbolaget Kungsleden som letar efter privata vårdföretag som vill etablera sig i Älandsgården.

Kungsleden köpte ju nästan alla publika fastigheter av Härnösands kommun för ett par år sedan, däribland Älandsgården där det är tänkt ska bli ett privat äldreboende.

Perfekt läge
Nu har  Erik Liljeström från Kungsleden tagit kontakt med några privata vårdföretag om möjligheten att etablera vårdcentral i samma hus.

-Läget är perfekt. Upptagningsområdet är stort,   hela norra och västra kommundelen, säger Erik Liljeström.

Intressant även för dom i stan
Dom tre landstingsdrivna vårdcentralerna i Härnösands kommun håller på att slås ihop och flyttar i höst ihop som Närvård Härnösand i dom gamla sjukhuslokalerna.

-Men Älandsbro blir närmare för många. Även dom som bor på Bondsjöhöjdsområdet i Härnösand kan nog ha lika nära eller närmare till en vårdcentral i Älandsbro, säger Erik Liljeström.

Fritt vårdval möjligör privat vårdcentral
Från årsskiftet  införs fritt vårdval i Västernorrland. Det betyder att privata aktörer kan etablera sig på samma villkor som landstingsdrivna.

Som patient har man rätt att fritt välja vilken vårdcentral man vill tillhöra, däremot kommer vi troligen inte att kunna välja doktor.

Det fria vårdvalet möjligör för ett privat vårdbolag att etablera sig t ex i Älandsbro. Om man uppfyller dom krav som landstinget ställer, och som även landstingets egna vårdcentraler ska uppfylla, så är det fritt fram att sätta igång.

-Även läget i samma hus som äldreboendet borde vara en fördel för en vårdcentralsetablering på Älandsgården i Älandsbro, menar Erik Liljeström.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se