SUNDSVALL

Sundsvall starkt fäste för GBL

Användningen av GBL - som i kroppen omvandlas till GHB - ökar. Under första halvåret har tullen mångfaldigat sina beslag jämfört med samma tid i fjol. Flera fall av överdoseringar har rapporterats i Sundsvall och Göteborg i sommar vilka är de områden där GBL har sitt starkaste fäste.

Emma, som är 25 år, har periodvis använt GBL dagligen och berättar att allt fler använder drogen eftersom den är lätt att få tag på.

– Det finns väldigt mycket, säger hon.

GBL är inte narkotikaklassat utan klassat som hälsofarlig vara vilket betyder att den är olaglig att inneha och sälja utan tillstånd. Trots det är det lätt att beställa GBL via internet eftersom den är laglig i flera andra länder och saluförs som ett rengöringsmedel för bilar och för klottersanering.

Markant ökning
Jonas Karlsson, sakkunnig inom brottsbekämpningsstaben på Tullverket berättar att tullen flerdubblat sina beslag av GBL.

– Första halvåret så har det ökat markant från tre beslagstillfällen förra årets första halvår till arton beslagstillfällen i år med drygt 80 liter i beslag i år jämfört med en halv liter förra året, säger Jonas Karlsson.

Många tycker inte det känns så allvarligt eller brottsligt att köpa GBL via internet menar Emma.

– Är det inte narkotikaklassat så är det liksom ok.

Oroas över ökningen
Kai Knudsen överläkare och drogexpert på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg är oroad över den ökade användningen av GBL.

– GBL är en väldigt farlig drog. Den är stark och man kan snabbt bli medvetslös.

Enlligt Narkotikautredningens förslag som idag är ute på remiss föreslås GBL klassificeras som narkotika från och med den 1 juli nästa år.

GBL lagligt
Men det finns också en helt laglig användning av GBL. Varje år används cirka 250 ton GBL bland annat i processindustrin och som verksamt medel vid klottersanering. Om GBL narkotikaklassas kommer nya tillståndsdirektiv att gälla.

För Emma som kämpar för att bli av med sitt narkotikaberoende skulle det hjälpa om GBL blev narkotikaklassat och därmed inte lika lättillgängligt.

– Ja självklart. Som det är nu så är det bara att googla på GBL och beställa hem.

Ingrid Engstedt Edfast
ingrid.engstedt-edfast@sr.se